- Historie

Voetmakerij Rietveld in de Havenstraat

De Havenstraat te Woerden, de straat waar onze roots liggen. De roots van mijn zus Daisy Rietveld en mijzelf. Beide zijn we geboren terwijl we woonden op nr 16 (A) boven de schoenmakerij op nummer 16 van onze vader Hans Rietveld, welke hij samen met onze moeder Corry runde.

Jaren later werd de nieuwe winkel geopend op nummer 14A, In die winkel brachten wij ook veel tijd door, na school om te spelen achterin de winkel en in onze prachtige binnentuin. We hebben een ontzettend mooie tijd meegemaakt in beide panden, met in een ver verleden zelfs een heuse bar en een heerlijke tuinfeesten met familie, vrienden en winkeliers uit de binnenstad. Mijn ouders werkten hard maar genoten ook zeker van het leven.

Het was in 1990 dat mijn vader Hans Rietveld de deuren van zijn schoenmakerij sloot, gedwongen door gezondheidsklachten.

Samen met mijn moeder had hij 25 jaar zijn eigen zaak gerund, waarvan de laatste jaren op de locatie 14 A in de Havenstraat. Mijn zus heeft daarna het pand gekocht en hier haar woning van gemaakt, dus gelukkig bleef de Havenstraat ‘van ons’.

In 2005 overleed pa zeer plotseling, 2 weken voor de bruiloft van mij en mijn man, Jacco Baelde. Juist omdat mijn vader zo trots was op het feit dat ik, zijn dochter, ging trouwen, besloten wij alles door te laten gaan, inclusief een heerlijk samenzijn in de tuin in de Havenstraat na de huwelijksplechtigheid. Het werd een hele bijzondere dag, hij was erbij in liefdevolle herinnering.

Mijn vader had altijd geleefd en gewerkt voor ons, dat voel ik in alles wat hij naliet.

Helaas hebben wij in 2014 ook afscheid moeten nemen van onze sterke moeder, met wie mijn band na het overlijden van mijn vader nog beter was geworden. Zij had opnieuw geluk gevonden bij Klaas, haar tweede man, maar mocht hier helaas niet heel lang van genieten. Mijn moeder is ziek geworden in 2011. Ze heeft ontzettend gevochten en gestreden om zo lang mogelijk bij ons te blijven en ik ben gelukkig en dankbaar dat wij haar oma hebben gemaakt van haar grootste trots, onze zoon Siem.

Deze bijzondere mensen hebben mij gemaakt tot wie ik ben en door hun overlijden ben ik des te meer gaan beseffen dat ik mijn dromen en wensen moest gaan vervullen.

Vier het leven, dat was het motto van mijn moeder. Dat ben ik gaan doen, elke dag genieten van de dingen die ik kan doen en met de mensen die ik om me heen heb. Ik wilde iets voor mezelf, ben een studie pedicure gaan volgen en heb deze inmiddels met succes afgerond. In eerste instantie met de bedoeling hieraan invulling te geven door klanten thuis te gaan behandelen.

Op een dag kwam het ineens tot me dat de Havenstraat toch wel eens een hele goede plek zou kunnen zijn om een eigen salon te starten. Ik ben gaan praten met mijn zus en familie en zo werd Voetmakerij Rietveld geboren.

Met liefdevolle hulp van familie en vrienden zijn we tot een schitterend resultaat gekomen, de schoenmakerij van pa is omgetoverd naar voetmakerij.

Een pedicuresalon waar verleden en heden in deze sentimentele setting bij elkaar komen. Op de ‘wall of fame’ zijn onze herinneringen aan mijn lieve ouders en een stukje verleden van de Havenstraat te zien. Graag nodig ik u uit in mijn voetmakerij voor een voetbehandeling onder het genot van een kopje koffie of thee.

Trots, is het juiste woord om te omschrijven wat ik voel om mijn eigen zaak te mogen starten in de Havenstraat. De straat waar mijn roots liggen en waar de schoenmakerij wordt omgetoverd in voetmakerij. Valt de appel toch niet heel ver van de boom.

Trots, is ook het gevoel wat ik krijg als ik aan mijn ouders denk. En ik weet zeker dat zij dat ook zullen zijn!

 

Joyce Baelde- Rietveld